Sosyal Medya:

Fatma Hafsa Tuğrul

2002 yılında Kocaeli’de doğan Hafsa, 2020 yılında Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra aynı sene Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde kabul almıştır. Şu anda 3.sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir.

Çocukluğundaki hiparektifliğinden dolayı ailesi onu 5 yaşında yüzmeye başlattı. 5 yaşından beri aynı zamanda halk oyunlarına başlayan Hafsa, yüzme ve halk oyunlarını profesyonel bir şekilde ilerletti. Daha sonrasında 8 yaşında basketbola başladı ve 3 sporu aynı anda götüren Hafsa, kendisini yüzmeye adayarak 13 yaşında 200m Karışık Branşında Türkiye Şampiyonu oldu. Hafsa’nın yüzmede bir sürü 1.likleri ve başarıları bulunmaktadır. Evinde 50’den fazla madalya bulunmaktadır. Ancak 15 yaşında milli takım yarışlarında 3.olarak ilk 2 ye giremediği için ilk seneden milli takıma kabul alamayan Hafsa, pes ederek yüzmeyi bıraktı. Bu da onun hayatındaki en büyük pişmalığıdır.

Yüzmeden sonra Hafsa kendisini daha çok bilime adadı ve lisede 3 tane TÜBİTAK 4006 projesi gerçekleştirdi. Lisede aynı zamanda Kız Basketbol takımını ve Bilim Topluluğunu kurarak ilk liderlik becerilerini burada elde etti.

Üniversiteye adım atmasıyla beraber hazırlık döneminde,18 yaşında ilk stajını bir startupda (NutzenTech) gerçekleştirerek içerik üretiminde deneyim kazandı. 9 aylık bu süreçte startup deneyimi kazanan Hafsa, girişimci olmak istediğine karar verdi. 18 yaşında çeşitli ideathon yarışmalarına katılarak 2 farklı girişimde bulundu. Bunlar 1 yıl içinde başarısız oldu ancak bu başarısızlıklarda Hafsa büyük bir ders çıkararak yola devam etti. 19 Yaşında (2021 Haziran) Üniversitenin öğrencilerinin büyük sorunlardan biri olan girişimciliğin eksik olduğunu, “akademik eğitimin yanında öğrenciler neden proje çıkarmıyor?” diye kendini sorguladı ve 4 girişimci arkadaşını da yanına alarak Girişimcilik ve Kariyer Planlama Topluluğunu kurdu. Burada ilk yıl başkanlık görevini gerçekleştirdi ve kulübün ilk yılından +900 üye alarak 1 dönemde en çok üye alan topluluk oldu.

2022 yılında kendi bölümünden 2 arkadaşıyla birlikte bir girişim çıkarmak isteyen Hafsa, atık sütlerden biyobozunur gıda ambalajı üretmeyi amaçlayan Enature projesinin kurucu ortağı oldu. Enature ekibi Hafsa’nın yarışma sunumları sonucu 2 farklı büyük başarı elde etti. Bunlardan ilki, Koç Üniversitesi Marketing Topluluğu Tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Girişimcilik Yarışmasında 1.lik; diğeri ise, TÜBİTAK Marmara Teknokent tarafından gerçekleştirilen “48 Saate Proje Geliştirme Kampı”nda 2.liktir. Bunun yanında Enature olarak Avrupa Birliği tarafından Türkiye bazında gerçekleştirilen EWA Kadın Tarım ve Gıda Liderlik Programında Türkiye’deki ilk 10 girişim arasında girerek 6 ay boyunca hızlandırma programında yer aldı. Enature tam gaz devam ederken bir yandan da üniversite hayatında gelir elde etmek adına CLOTHUB giyim firmasının kurucu ortağı olarak ürün satışlarına Hafsa devam etmektedir.

Hafsa, geleceğin “En Başarılı Türk Kadın Lideri” arasında kendi adını yazdırmayı, Türkiye’nin en fazydalı girişiminin kurucusu olmayı hedefliyor. Söylemeden geçmeyelim, Hasfa tam bir adrenalin tutkunu, onunla her yere gidebilir ve adrenalinin tadını çıkarabilirsiniz.